Low Vision

Specifieke problemen

Low Vision biedt oplossingen voor netvliesaandoeningen die niet meer met normale middelen (brillen, lenzen, medicijnen, operatie) kunnen worden opgelost.

Die aandoeningen zijn vaak het gevolg van leeftijdsgebonden maculadegeneratie en diabetes.

Het verloren zicht op zich kan in de meeste gevallen niet worden hersteld, maar door maximaal in te zetten op het resterende zicht, kun je je visuele beperking compenseren en je dagelijks activiteiten opnieuw uitvoeren.

Low Vision biedt oplossingen voor:

Wil je graag je krant nog gemakkelijk kunnen lezen of kruiswoordraadsels oplossen? Dan kunnen we je helpen met onze speciale leesloepen. Die loep wordt in een brilmontuur geplaatst. Een extra medisch filter kan extra contrast bieden.

Wil je liever nog vloeiender een hele tekst lezen? Gebruik dan onze digitale loep. Die kun je overal meenemen en hoef je gewoon over de tekst te houden. Hij vergroot dan de tekst zoals jij het wil en stelt je in staat om ook kleinere details van foto’s en teksten te zien.

Voor wie liever op een tablet of computerscherm leest, is er de beeldschermloep.

We beschikken ook over speciale lampen met de juiste lichtkleur die helpen bij het lezen en het opnemen van informatie.

En lukt lezen met deze oplossingen toch niet meer om comfortabel te lezen, dan kun je altijd gebruikmaken van ons voorleestoestel. Zoals de naam het zegt, is dit een toestel dat je krant of tekst voor je voorleest.

Kijk je graag nog tv maar lukt dat ook met je gewone bril niet meer goed, dan kun je bij ons terecht voor brillen met specifieke medische filters zodat je opnieuw van je programma kunt genieten.

Voor wie niet zo goed meer ziet, zijn de meeste programma’s van ondertiteling voorzien, maar wat als dat ook niet meer zo goed lukt? Dan kun je gebruikmaken van ons toestel met gesproken ondertiteling. Of het nu gaat om je favoriete televisieprogramma, een opname of dvd, het toestel leest de ondertiteling gewoon voor.

Bij wandelen en fietsen staat veiligheid voorop, dus is het belangrijk dat je je omgeving goed kunt opnemen. Hiervoor beschikt Low Vision over brillen die je helpen goed ver zien, eventueel met aangepaste filters voor kijken in de zon of sterk licht.

De groep mensen met nachtblindheid wordt steeds groter. Ze zien goed als het licht is, maar zien (bijna) niets in het donker.

Als je last hebt van nachtblindheid, dan helpt Low Vision je met overzetbrillen en brilglazen op maat en met speciale filters. Zo heb je in het donker minder last van wazig zicht of verblinding door lampen van tegenliggers. Ze vergroten bovendien het contrast, zodat je alles scherper ziet.

Alles wordt altijd grondig bij je getest zodat we er zeker van zijn dat je met de juiste bril de weg op gaat.

Wie last heeft van migraine, is gevoelig voor licht en heeft daarom de neiging om in het donker te gaan zitten, schermen te vermijden of constant met een zonnebril rond te lopen.

Met de speciale brillen en medische filters van Low Vision is dat probleem opgelost. Ze houden het schadelijke licht (de kleuren blauw en groen) tegen. Ook hier gaan we eerst grondig na in welke situaties je precies last krijgt van lichtgevoeligheid. Op basis daarvan selecteren we voor jou de ideale oplossing.

Zo krijgen jouw ogen de nodige rust en kun je toch blijven doen wat je graag doet.

Tussenkomst mutualiteit

Wie een brilglas of medisch filter nodig heeft, kan hiervoor een tussenkomst krijgen van de mutualiteit.

Low Vision neemt contact op met je oogarts om het juiste voorschrift te verkrijgen en begeleiden je bij de aanvraag voor de tussenkomst.

Ben je nog geen 65 jaar, dan kun je een dossier aanvragen bij het Vlaams Agentschap voor Personen met een handicap (VAPH) en een tussenkomst vragen voor bepaalde hulpmiddelen. Ook bij het opstellen van dit dossier helpen we je graag.

Heb je nog vragen? Wij helpen je graag verder.